Zonnepanelen, zonnecellen en zonnecollectoren zijn termen die je vaak voorbij ziet komen. Maar wat betekent het, en wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze termen? In deze blog van Zonnepanelenrevolutie.nl lees je er alles over.

Met behulp van een zonnecel wordt lichtenergie omgevormd tot elektrische energie. De meest bekende is de fotovoltaïsche cel. Deze worden met grote aantallen tegelijk gemonteerd in een zonnepaneel. Vaak wordt gedacht dat er geen zonne-energie wordt geproduceerd op een bewolkte dag. Deze veronderstelling is niet juist! Er wordt wel degelijk geproduceerd maar in mindere mate!

Werking van een zonnecel

Silicium is een halfgeleidermateriaal en is het belangrijkste materiaal. Wanneer er licht op binnenvalt, zullen er elektronen worden losgestoten binnen de halfgeleider. Op de halfgeleider staat een elektrisch veld en daardoor gaan de elektronen allemaal dezelfde richting op. Met andere woorden; er gaat een stroom lopen. Deze stroom kan worden toegepast om een lamp te voorzien van stroom waardoor deze gaat branden.

Drie soorten

  • De eerste is de polykristallijne siliciumcel. Is herkenbaar aan de korrelige textuur en de bekende blauwe kleur. Deze zonnecel wordt het meest gebruikt door de gunstige prijs/kwaliteitverhouding.
  • De tweede is de monokristallijne siliciumcel. Heeft dezelfde kwaliteit en is blauw of zwart van kleur.
  • De derde is de dunne laag cellen. Goedkoper dan de eerste en tweede maar het rendement is een stuk lager.

De blauwe kleur

Deze blauwe kleur wordt veroorzaakt door een anti- reflectielaag op het silicium.

Zonnecollectoren zetten zonlicht om in warmte

Met een zonnecollector is het mogelijk zonlicht om te zetten in warmte. Met deze warmte kunt u een ruimte in huis verwarmen en u kunt er water mee verwarmen. Verder is het mogelijk het grondwater onder uw woning te verwarmen in de zomer. Met behulp van een warmtepomp is het dan mogelijk een ruimte te verwarmen in de winter. Zonnecollectoren zijn ideaal om het water van een zwembad op te warmen. Dat kan wel vier tot acht graden schelen!

De werking

Het is een metalen voorwerp. Daar stroomt een medium doorheen om op die manier de gewonnen warmte af te voeren.

Voordelen

U kunt in aanmerking komen voor diverse energie- subsidies. Informatie kunt in inwinnen bij de overheid, bij uw provincie en bij uw gemeente.

De aanschafprijs is redelijk; reken op ongeveer 2500 euro inclusief BTW en installatiekosten. Van deze prijs gaan subsidiegelden nog van af. Het rendement is hoog te noemen en zij zijn duurzaam en veilig in gebruik. Vraag gerust een offerte op bij een installateur in Overijssel, Drenthe of een van de andere regio’s voor meer informatie.

Nadelen

Indien de zon niet schijnt is er ook geen opwarming dus moet u bijverwarmen. Voor het hoge rendement moet u een groot oppervlak hebben. Om het water rond te pompen moet u wel energie gebruiken.

Een veelvoorkomend type

Het meest gebruikte type is de vlakke- plaat. Dit is in combinatie met een zonneboiler. Het hart is een zwarte plaat die ook wel `absorber` wordt genoemd. Om de plaat heen zit isolatiemateriaal en kan daardoor warmte opnemen. Boven de absorber zit een glazen afdekplaat. Aan de onderkant lopen de leidingen waardoor water stroomt. De absorber staat de warmte af aan het water. Het warme water wordt afgevoerd en kan worden toegepast in het huishouden.