Vliegtuigen en het milieu

 

Stiller

groener

Slecht voor het milieu

Vliegtuigen en het milieu zijn een slechte combinatie. Door de grote CO2 uitstoot hebben vliegtuigen een belangrijk aandeel in milieuverontreiniging en de invloed daarvan op het klimaat. De bewoners die in de buurt van een vliegveld wonen hebben veel last van deze milieuverontreiniging. De fijnstof die geproduceerd wordt door de vele vliegtuigen die af en aan vliegen is in hoge concentraties gevaarlijk voor mensen die longproblemen hebben. Ook voor mensen met hart- en vaatziekten, kleine kinderen en bejaarden is fijnstof heel slecht. Zelfs mensen die zich inspannen in de buitenlucht in de buurt van een vliegveld moeten uitkijken. Ook voor die groep kan fijnstof problemen opleveren. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in de omgeving van een vliegveld wonen eerder overlijden dan gemiddeld. Een trieste conclusie.

Reizen met de trein op korte afstand

Opstijgende vliegtuigen stoten evenveel fijnstof uit als 1 miljoen vrachtwagens! Als je dat een paar keer hardop zegt dringt langzaam tot je door dat vliegtuigen echt zware vervuilers zijn. Vervuilers, die cityhoppers vervoeren die even een weekendje naar Parijs of Londen gaan. Korte reisjes die net zo goed met de trein gedaan zouden kunnen worden. Want treinreizen is veel minder milieubelastend. Desondanks gaan al die vluchten nog steeds door. Omdat vooral de korte vluchten zeer goedkoop zijn. Het is duurder om met de trein van Rotterdam naar Amsterdam te gaan dan met het vliegtuig vanaf Schiphol naar Londen.

Door die lage prijzen worden de korte vluchten nog steeds flink gestimuleerd, terwijl juist deze vluchten heel eenvoudig geschrapt zouden kunnen worden. Of peperduur, zodat je nog steeds wel naar Londen of Parijs kan vliegen maar niet meer voor bespottelijk goedkope prijzen. Dat goedkope reisje zou je met de trein moeten kunnen maken, maar ondanks actievoeren is deze stap nog steeds niet gezet.

 

Minder CO2 produceren

Voor onze gezondheid is het belangrijk dat de luchtvaartgroei wordt verminderd of gaat stoppen. Datzelfde geldt om onze klimaatdoelen te halen. Op dit moment worden allerlei sectoren aangesproken om de uitstoot van CO2 te beperken, boeren wil men zelfs laten stoppen met hun veehouderij om de broeikasuitstoot te beperken, terwijl zij vele malen minder CO2 produceren dan vliegtuigen. Hoe onbegrijpelijk is het dat tegelijkertijd de luchtvaart nog steeds blijft groeien. Schiphol heeft geen enkele beperking gekregen, ze mogen rustig doorgroeien. Het is te begrijpen dat veel mensen hier boos over worden. Dat veel mensen dit beleid helemaal zat zijn.

What kunt u doen?

De trein nemen in plaats van het vliegtuig, zeker voor kortere afstanden, zou flink gestimuleerd moeten worden. Iedereen fijn met de trein, voor een fijn prijsje. De overheid zou dit moeten stimuleren, maar ook de reizigers zelf zouden bewuster moeten gaan reizen om zo het milieu te beschermen. Als individu kun je heel eenvoudig jouw bijdrage leveren.