Terug naar de home-page

Op 23 juni gaan we in Rotterdam en vijf andere steden tegelijk de straat op. We roepen de overheid op om de alsmaar groeiende luchtvaart te stoppen en te investeren in alternatieven.

Wat gaan we doen?

We verzamelen om 13.00 uur op het Kruisplein (tegenover het Rotterdam Centraal Station). Die vliegtuigen boven ons hoofd is geen feestje, maar toch gaan we er deze dag een feestje van maken. We openen met opwarmmuziek en een openingsspeech van Richard Abbenhuis (van BTV en LBBL). Doorlopend kun je de luchtvaartpetitie tekenen om de actie te steunen, langs de wensmuur lopen en komt de Razende Reporter bij je langs. Daarna gaan we samen een rood sein vormen dat vanuit de lucht gefotografeerd wordt!

Sprekers:
-Cem Lacin SP Tweede Kamerlid
-Jeroen Ooijevaar, Wethouder Schiedam
-Faiza Oulahsen Campaigner Greenpeace
-Earth Guardianz -jongerenorganisatie.

Verder zullen er op het podium panels zijn met lokale Raadsleden en Statenleden.
Hierbij zullen zijn:
– Groenlinks: Berend Potjer, Statenlid, Jeroen Postma, gemeenteraadslid Rotterdam
– D’66: Ria Oosterop-Leussen, Statenlid, Chantal Zeegers, gemeenteraadslid Rotterdam en Ineke den Heijer, gemeenteraadslid
– Partij voor de Dieren:  Ruud van de Velden, gemeenteraadslid Rotterdam
– CDA:  René Segers-Hoogendoorn, burgerraadslid Rotterdam

Ook de regionale Natuur en Milieuorganisaties zullen aanwezig zijn.
– Susanne Kuijpers, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland
– Femke Sleegers, Fossielvrij Den-Haag
– Patrick van Klink, Milieudefensie Rotterdam

Onze dagvoorzitter Joop van der Hor zal eenieder aan de tand zal voelen over zijn visie op de luchtvaart.

Omstreeks 14:30 uur treedt Martin Forget van Theater Zonder BlaBla op met zijn voorstelling “Waar Waar Hier?!”

Er is natuurlijk muziek van DJ Roggy  en bij de kramen kan de petitie ‘Zet de Luchtvaart op het Juiste Spoor’ worden getekend. Er is een ‘wensmuur’ waar het publiek eigen berichten kan achterlaten en de Razende Reporter komt bij u langs.

In Rotterdam wordt de manifestatie namens het LBBL georganiseerd door de Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast Rotterdam. We zijn heel blij met het Fossiel Vrij Den Haag, het X-Y Actiefonds, Rotterdams Milieucentrum, Milieudefensie Rotterdam en Rotterdams Klimaatinitiatief voor hun ondersteuning.

Meld je aan op de homepage om op de hoogte te blijven.

Waarom?

We kunnen niet langer onze ogen en oren sluiten voor de eindeloze groei van de luchtvaart. Steeds meer Nederlanders maken zich net als jij terecht zorgen om het veranderende klimaat, de toenemende overlast en de bizarre uitzonderingspositie van de luchtvaart.

Het ouderwetse overheidsbeleid leidt tot steeds meer vluchten, grotere vliegvelden en onmogelijk lage ticketprijzen. Maar groei van de luchtvaart gaat niet samen met een groene, veilige toekomst. We willen betaalbaar en snel op duurzame, klimaatvriendelijke manier kunnen reizen.

Wat willen we?

De groei van de luchtvaart moet stoppen. Ten opzichte van het klimaat en de omwonenden kunnen we niet langer stil zijn en toestaan dat luchthavens als rupsjes-nooit-genoeg maar blijven groeien. Wij roepen de overheid op in te grijpen en te investeren in alternatieven. Stop de oneerlijke concurrentiepositie van de luchtvaart tov de trein en bus. Hef belasting op vliegtickets en kerosine.

Andere steden

Het is een landelijk event. Ook in deze steden gaan we de straat op:

Amsterdam
Rotterdam
Eindhoven
Zwolle
Maastricht
Eelde

Voor media
Meer informatie,
Bram Karst
Persvoorlichting Greenpeace
06- 2129 6895